Om oss

Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med dansare med och utan funktionsvariationer.

På bilden ser vi fyra dansare i färgglada träningskläder. Två av dem står lutade mot en gul tegelvägg, de två andra sitter i varsin rullstol. Foto: Malin Johansson

Om oss

Vem får ta plats på en scen?

Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med bas i Göteborg. Vi brinner för danskonsten och för att utmana stereotyper kring vad dans är och kan vara. Det handlar om olika kroppar och nya sätt att skapa och presentera danskonst. I vår värld är alla välkomna. Det handlar inte om hur många piruetter du kan göra, utan vad du vill säga med den piruett du gör.

Spinn bildades 2010 av konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg. Vi är ett internationellt danskompani som arbetar med svenska och internationella koreografer och tonsättare. Vi arbetar med människor som är intresserade av konstnärlig dialog och som vill undersöka och utveckla både sitt eget och vårt konstnärliga uttryck. Under åren har vi skapat både större och mindre scenproduktioner, i Sverige och internationellt. Spinn ger också workshops och föreläsningar där vi möter andra danskonstnärer, förskolebarn, museiintendenter, personliga assistenter, politiker, studenter, danslärare och många fler.

SpinnUnga är vårt kompani för personer som är unga i sin dans, men redo för mer utmaning och utveckling. Vårt mål är att dansundervisningen och dans som konstform ska vara tillgänglig och öppen för alla oavsett funktionsvariation. Mellan 2014-2018 drevs utbildningsprojektet SpinnVäxa tillsammans med Studieförbundet Bilda och med medel från Allmänna Arvsfonden. Sedan våren 2018 drivs arbetet med dansklasser för barn, unga och vuxna vidare i föreningen Dansutbildningen Språng och samarbetet med Danskompaniet Spinn fortsätter i olika former.

Spinns administration, kommunikation och turnékoordinering sköts av Producentbyrån.

Dansare

Porträttbild av dansaren Emilia Wärff. Emilia har long rött lockigt hår och en senapsgul skjorta. Foto: Polina Ulianova

Emilia Wärff

För mig är arbetet med Spinn viktigt därför att vi arbetar mot en historisk fond full med regler och konventioner, som vi har alla möjligheter att bryta och omskapa.

Emilia har dansat med Danskompaniet Spinn sedan starten 2010 och har även skapat föreställningen Kurvatur tillsammans med Spinns dansare Malin Rönnerman. Emilia har en konstnärlig masterutbildning i design Högskolan för design och konsthantverk och har skapat Spinns grafiska profil samt en stor del av kompaniets grafiska material. Eftersom hon som rullstolsburen inte har haft tillgång till de utbildningar som finns i Sverige har hon ingen formell dansarutbildning. Emilia har tilldelats en rad priser för sitt arbete och 2016 tilldelades hon Göteborgs stads Kulturstipendium.

Min favoritkaka är Citronringar som är en bittersyrlig mazarin av citrus. Saftig inuti, men en yttre transparent glasyr som gör den knaprig och frasig. Den var en av klassikerna på min mormors och morfars bageri i Värnamo i Småland. Den nybakade doften i deras trappuppgång skulle jag vilja ha på burk!

 
Porträttbild av dansaren Felicia Sparrström. Felicia har rakt kort rött hår i en sidbena, glasögon med tunna silvriga bågar, avlånga silvriga örhängen och en svart blus. Foto: Polina Ulianova

Felicia Sparrström

Att få arbeta med Danskompaniet Spinn känns fantastiskt på flera olika vis. Förutom att få arbeta med inkluderade scenkonst och få vara med att jobba för att alla oavsett funktion ska kunna få ta plats på scen, så känns det underbart att få jobba på en sådan fantastisk arbetsplats där alla oavsett vem en är har en lika självklar plats.

Felicia har sedan hösten 2016 varit dansare i SpinnUnga och har bl.a. medverkat i föreställningen Livsvägar och Tillfälligheter som hade premiär våren 2018. Sedan februari 2019 har hon varit fastanställd i Spinn och har medverkat i föreställningarna Miramos, Hannah Felicia, Moby Dick och Skirtpower. Under 2022 är Felicia del av det nordiska samarbetsprojektet Diverse Nordic Dancers. Felicia har även själv varit med och koreograferat dans och teaterföreställningen Constructions tillsammans med två kollegor. Förutom att arbeta som dansare är Felicia personlig tränare och gruppträningsinstruktör på gym i Göteborg.

Den godaste kakan jag vet är en hård kaka med flera smaker av både knäck, kola och choklad, så att varje tugga blir en överraskning och en ny smakupplevelse.

 
Porträttbild av dansaren Hannah Karlsson. Hannah har rakt rött halvlångt hår i sidbena, ring i både örat och näsvingen och en blålila skjorta. Foto: Polina Ulianova

Hannah Karlsson

Arbetet med Spinn är både viktigt och självklart. Här finns utrymmet att ifrågasätta normer kring dansen och själva grunden av vad danskonst är, parallellt med dansens och skapandets självklara plats.

Hannah arbetar som frilansande dansare och koreograf i Göteborg. Sedan hennes examen på Balettakademiens dansutbildning i Göteborg arbetar hon återkommande med Olof Persson och Gun Lund, men har även arbetat med Eva Ingemarsson, Danskompaniet Spinn, Gunilla Olsson m.fl. Tillsammans med dansaren och koreografen Rebecca Evanne skapar hon rörliga verk baserat på normkreativitet, men koreograferar även själv, nu senast i samarbete med Konstmuseet i Göteborg.

Min favoritkaka är morotskaka. Den är enkel på sitt kaffebrödsvis men så har den också den där goda färskostskrämen ovanpå som gör den festlig. Jag tycker om att den är lite tråkig samtidigt som den försöker vara party.

Gästdansare

Porträttbild av dansaren Annika Vestel. Annika har mörkbrunt uppsatt hår, brun jacka och en grön tröja. Foto: Polina Ulianova

Annika Vestel

Annika Vestel är verksam inom både dans och fysisk teater. Hon har ofta arbetat interdisciplinärt, och har bl.a. en utbildning i fysisk teater vid Scuola Teatro Dimitri i Schweiz. I sina egna verk undersöker hon de kommunikativa aspekterna av rörelse och olika visuella uttryck. Hon jobbar ofta med associativa och poetiska uttryck snarare än med tydliga narrativ, där ambitionen är att skapa en fysiskt direkt och intuitiv förståelse av verken. Annika har även skapat kostym och scenografi för sina egna projekt, däribland föreställningen Cracked som hade premiär på Atalante i Göteborg 2016.

 
Porträttbild av dansaren Britta Kangas. Britta har rakt ljusrosa hår och en ljusblå stickad tröja. Foto: Polina Ulianova

Britta Kangas

Britta Kangas är dansare, koreograf och manusförfattare. Hon var tidigare del av SpinnUnga och har gått Dansutbildningen vid Balettakademin i Göteborg 2016-2018. Vid sidan om den egna scenkonstgruppen Fula jobbar hon även med sitt självständiga verk Mosquito nights, en dansteaterföreställning om att växa upp i Tornedalen. Britta har tidigare bl.a. arbetat med koreografen Benedikte Esperi, koreograferat för kortfilmer och var i augusti 2018 en av fyra residenskonstnärer i Dans i Blekinges satsning Blekinge Dansresidens.

 
Dansaren Aloun Marchal. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Aloun Marchal

Aloun är improvisatör, koreograf och dansare. Han är dubbelt baserad i Göteborg och Paris. Utbildad på SNDO, Högskolan för ny dansutveckling i Amsterdam 2006-2008. Aloun tilldelades andra pris av Dance Elargie under 2010, en koreografitävling anordnad av Théâtre de la Ville i Paris och Musée de la Danse i Rennes. Han har även tilldelats pris för sitt verk Gerro, minos and him. För Spinn har Aluon bl.a. skapat verket Trio tillsammans med dansarna Gilda Stillbäck och Emilia Wärff.

Medarbetare

Porträttbild av Tone Helly-Hansen, kompanivärd. Tone har ljust rakt hår med uppklippt lugg, jeansskjorta med en svart tröja över och ovanpå detta en grå yllekappa. Foto: Polina Ulianova

Tone Helly-Hansen
Kompanivärd

Tone Helly-Hansen är utbildad skådespelare från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och har frilansat sedan 1985. Hon har jobbat på både större och mindre teatrar i Västsverige och har också jobbat mycket med TV och film. Våren 2017 började Tone arbeta som kompanivärd för Spinn.

 
Porträttbild av Liselotte Reivén, administratör för Kulturklustret. Liselotte har långt brunt hår, stora silverringar i öronen och en beige blus. Foto: Polina Ulianova

Liselotte Reivén

Liselotte har sin bakgrund inom dans, kroppsterapi och pilates. Utbildad danspedagog från Danshögskolan och egna dansstudier i New York. Utbildade sig tidigt till kroppsterapeut på Axelsons Institute och har skapat det egna undervisningskonceptet Fascia Flow®. I egna företaget Movement Center erbjuder hon behandlingar, workshops och föreläsningar kring rörelsehälsa och rehab/prehab.

 
Klas Grimberg. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Klas Grimberg

Klas Grimberg har sedan 1988 haft rollen som snickare, tekniker, inspicient och scenograf i produktioner med Utomjordiska Barockbolaget, Katarina Karlsson/Musik i Väst, Teater Bastard och E=mc2. Klas har jobbat med Spinn sedan starten 2010.

Konstnärlig ledare

Porträttbild av Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare. Veera har gråbrunt kort hår, röda glasögon, svart skjorta med rödbruna hängslen och sin högra hand halvsluten. Foto: Polina Ulianova

Veera Suvalo Grimberg

Det arbete vi gör med Spinn resulterar i förändringar som danskonsten behöver. Nya kroppar på scener, och vägen dit med alla lärdomar och kompetens som samlats in och spridits. Danskompaniet Spinn är en förebild som gör att de kommande generationerna får uppleva en konstform där alla är lika värda.

Veera är initiativtagare till och konstnärlig ledare för Spinn. Hon har varit verksam som koreograf och dansare sedan 1995. Veera är utbildad dansare på Performing Arts School i Göteborg och har dessutom studerat danspedagogik. Bland Veeras egna verk märks bl.a. Hi-Hat Xpres 2012, The Dancing Excavators, The ground breaking ceremony (Sveriges paviljong, Världsutställningen i Shanghai) 2009 och Truckbalett 2007-2009. Mellan 2003-2004 arbetade Veera som Airis-konstnär (TILLT) och 2004-2007 som Stadskoreograf i Vara. Hon har också arbetat som dansare med koreografer som Gun Lund, Ismo-Pekka Heikinheimo och Eva Ingemarsson.

Min favoritbakelse är Runebergstårta som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. En perfekt kombination av mandel, punch, hallonsylt och kristyr. En liknande bakelse har jag inte smakat nån annanstans.

Spinnstudion

På Järntorget 7 i Göteborg ligger Spinnstudion, Göteborgs första tillgängliganpassade dansstudio, som är Danskompaniet Spinns hem sedan augusti 2016.

I Göteborg har det tidigare inte funnits en dansstudio som fyller kraven på fysisk tillgänglighet, något som är en absolut nödvändighet för Spinn. Vi har sedan starten varit hänvisade till att hyra in oss på diverse gym, privata dansskolor och kulturhus. En nödlösning som har inneburit många kompromisser. Att etablera en egen dansstudio handlar om att skapa en möjlighet för oss att utveckla vår verksamhet. Men det handlar även om att ge barn, unga och vuxna med olika funktionsvariationer möjlighet att ta del av dans och därigenom mötas på lika villkor; ett forum som tidigare saknats i Göteborg.

Arbetet med lokalen har gjorts av både oss i kompaniet och av en mängd frivilliga som har skänkt av både sin tid och sina pengar. Tillsammans har vi gjort verklighet av vår dröm om Göteborgs första tillgänglighetsanpassade dansstudio.

Praktisk information
Det finns en liten hiss och trappor från ingången vid Järntorget 7. Om du behöver en större hiss så finns den på andra sidan av huset på, Mellangatan 1 B. För dörrkod, kontakta Veera.

Den fria golvytan är 11,3 x 7,7 m, takhöjden är 3,3 m. Observera dock att det på många ställen hänger ventilation 40 cm ner från taket.

En dansmatta täcker det sviktande golvet.
Längs ena långsidan finns en spegelvägg som kan täckas med en grå draperifond. Inga balettstänger finns.
Studion är utrustad med ett PA (kabel med miniteleplugg finns), projektor och Wi-Fi.
10 st yogamattor finns att låna.
Utanför studion finns det ett pentry, även detta tillgängliganpassat, där det går bra att värma mat, koka kaffe etc.
Dusch finns och lokalerna är tillgänglighetsanpassade.
Det är tillåtet att ta med ledarhund till Spinnstudion, men meddela oss gärna i förväg.

Klicka här för att ladda ner tillgänglighetsfolder om Spinnstudion/Kulturklustret!

Klicka på länkarna nedan för bilder
Bild 1 – mot tillgänglig entré
Bild 2 – mot ingång från pentry
Bild 3 – mot pentry och Spinns kontor

Intresserad av att hyra studion?
Kontakta Veera Suvalo Grimberg, Konstnärlig ledare
Telefon +46 (0) 706 48 33 13
E-post veera@danskompanietspinn.se