Svanslandet – tillgänglighetsarbete med barnperspektiv
Nu har Danskompaniet Spinn på allvar dragit igång projektet Svanslandet. Svanslandet är ett metodutvecklingsprojekt med syfte att tillgängliggöra scenkonst för barn med med synnedsättning samt barn med behov av tydlighet. T.ex barn med autism eller NPF-diagnoser.
Danskompaniet Spinn har lång erfarenhet av tillgänglighetsarbete inom scenkonstfältet. Till föreställningen Svansen, som hade premiär i januari 2024 togs det fram droppvis syntolkning. Med dropvis syntolkning hör hela publiken en berättar röst under föreställningen. Musik och ”berättarröst” möts och förhöjer den konstnärliga upplevelsen. Under vårens föreställningar har metoden med dropvis syntolking prövats med mycket positiv respons från den unga publiken. Utifrån detta och andra idéer som kom upp under arbetet med föreställningen Svansen fortsätter nu Danskompaniet Spinn att undersöka och utveckla metoder för att tillgängliggöra den scenokonstnärliga upplevelsen.
Medverkande i projektet är scenograf Karin Agélii, referensperson Wispen Sjob, syntolkningskonsult Mia Harry, forskare i materialanvändning Marie Peny-Dahlstrand, konstruktör Klas Grimberg, tekniker Simmel Åslund, samt Danskompaniet Spinn dansare, personal och konstnärliga ledning.
Vi ser med spänning fram emot att följa arbetet och Svanslandets utveckling under hösten.
Svanslandets genomförs med stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Göteborgs Stad samt Västra Götalandsregionen.