Om oss

Danskompaniet Spinn är ett internationellt danskompani med dansare med och utan funktionsvariationer.

Bild på Danskompaniet Spinn. Foto: Malin Johansson

Om oss

Vem får ta plats på en scen?

Danskompaniet Spinn är ett professionellt danskompani med bas i Göteborg. Vi brinner för danskonsten och för att utmana stereotyper kring vad dans är och kan vara. Det handlar om olika kroppar och funktionsvariationer och nya sätt att skapa och presentera danskonst. I vår värld är alla välkomna. Det handlar inte om hur många piruetter du kan göra, utan vad du vill säga med den piruett du gör.

Spinn bildades 2010 av konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg. Vi är ett internationellt danskompani som arbetar med svenska och internationella koreografer och tonsättare. Vi arbetar med människor som är intresserade av konstnärlig dialog och som vill undersöka och utveckla både sitt eget och vårt konstnärliga uttryck. Under åren har vi skapat både större och mindre scenproduktioner, i Sverige och internationellt. Spinn ger också workshops och föreläsningar där vi möter andra danskonstnärer, förskolebarn, museiintendenter, personliga assistenter, politiker, studenter, danslärare och många fler.

SpinnUnga är vårt kompani för personer som är unga i sin dans, men redo för mer utmaning och utveckling. Vårt mål är att dansundervisningen och dans som konstform ska vara tillgänglig och öppen för alla oavsett funktionsvariation. Mellan 2014-2018 drevs utbildningsprojektet SpinnVäxa tillsammans med Studieförbundet Bilda och med medel från Allmänna Arvsfonden. Sedan våren 2018 drivs arbetet med dansklasser för barn, unga och vuxna vidare i föreningen Dansutbildningen Språng och samarbetet med Danskompaniet Spinn fortsätter i olika former.

Spinns administration, kommunikation och turnékoordinering sköts av Producentbyrån.

Dansare

Dansaren Soledad Howe. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Soledad Howe

Är stolt över att vara en del av Spinn där jag möter och jobbar med dansare med olika fysiska förutsättningar. Tillsammans vidgar vi idén om vad dans är och kan vara.

Soledad arbetar sedan 2000 med scenkonst och performance på en mängd scener i Sverige. Hon är en av de konstnärliga ledarna för konstkollektivet MOLD på Skogen i Göteborg och driver även Lula Children of the Sun och Niki Dancers som arbetar med Niki & the Dove. Sedan 2009 har Soledad ett pågående nära samarbete som teaterkoreograf med regissören Suzanne Osten, och har gjort produktioner på Göteborgs Stadsteater (Publiken och I Annas Garderob), Unga Klara, Stockholms Stadsteater och på Dramaten med Falla ur tiden hösten 2016. Undervisar även i dans och koreografi på Angered teaterskola, Nordiska teaterlinjen samt i Skapande Skolaprojekt och i Spinns egna workshops. Soledad är dansare i Spinn sedan 2010.

Min favoritbakelse är prinsesstårta, den gröna marsipanen och all grädde är det bästa. Brukar spana efter prinsessbakelser i skyltfönstret när jag passerar konditorier på stan.

 
Dansaren Emilia Wärff. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Emilia Wärff

För mig är arbetet med Spinn viktigt därför att vi arbetar mot en historisk fond full med regler och konventioner, som vi har alla möjligheter att bryta och omskapa.

Emilia har dansat med Danskompaniet Spinn sedan starten 2010 och har även skapat föreställningen Kurvatur tillsammans med Spinns dansare Malin Rönnerman. Emilia har en konstnärlig masterutbildning i design Högskolan för design och konsthantverk och har skapat Spinns grafiska profil samt en stor del av kompaniets grafiska material. Eftersom hon som rullstolsburen inte har haft tillgång till de utbildningar som finns i Sverige har hon ingen formell dansarutbildning. Emilia har tilldelats en rad priser för sitt arbete och 2016 tilldelades hon Göteborgs stads Kulturstipendium.

Min favoritkaka är Citronringar som är en bittersyrlig mazarin av citrus. Saftig inuti, men en yttre transparent glasyr som gör den knaprig och frasig. Den var en av klassikerna på min mormors och morfars bageri i Värnamo i Småland. Den nybakade doften i deras trappuppgång skulle jag vilja ha på burk!

 
Dansaren Izabell Makiela. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Izabell Makiela

Att vara med i Spinn betyder för mig kontakt och kreativitet i nuet. Det betyder att jag tror på min förmåga att förmedla något till publiken.

Izabell är utbildad vid New Education for Contemporary Dance i Härnösand och därefter på den treåriga yrkesdanslinjen vid Balettakademien i Göteborg. Hon har medverkat i en mängd dans- och performativa sammanhang, från fotografering med Thomas Morel, till produktion med Thomas Noone Dance samt varit dansare i filmen Tom of Finland. Under hösten 2017 arbetade hon med den integrerade barnproduktionen Vem är starkast?, koreograferad av Gilda Stillbäck och hon arbetar även som manager åt dansaren och koreografen Charlotta Öfverholm.

Favoritbakelsen är semla, semla, semla! Under februari tar jag mig alltid tiden att kika in stadens semmelsortiment. En tradition som kommer från att min födelsedag ligger i februari och som den gräddälskare jag är, alltid önskade mig en semla då.

Gästdansare

Dansaren Felicia Sparrström. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Felicia Sparrström

Felicia har sedan hösten 2016 varit dansare i SpinnUnga och har bl.a. medverkat i föreställningen Livsvägar och Tillfälligheter som hade premiär våren 2018. Hon har medverkat i Spinns föreställning Florere och deltog även under Rovereto Choreographic Lab i Italien, hösten 2017. Hon arbetar med Göteborgsbaserade teatergruppen Teater Kattma där hon har medverkat i ett flertal uppsättningar. Sommaren 2018 deltog Felicia under det internationella danslägret Rollettes Experience i Los Angeles och hon är den första i rullstol som uppträtt på en av Balettakademins slutproduktioner i ett verk av Moa Lund.

 
Dansaren Annika Vestel. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Annika Vestel

Annika Vestel är verksam inom både dans och fysisk teater. Hon har ofta arbetat interdisciplinärt, och har bl.a. en utbildning i fysisk teater vid Scuola Teatro Dimitri i Schweiz. I sina egna verk undersöker hon de kommunikativa aspekterna av rörelse och olika visuella uttryck. Hon jobbar ofta med associativa och poetiska uttryck snarare än med tydliga narrativ, där ambitionen är att skapa en fysiskt direkt och intuitiv förståelse av verken. Annika har även skapat kostym och scenografi för sina egna projekt, däribland föreställningen Cracked som hade premiär på Atalante i Göteborg 2016.

 
Dansaren Britta Kangas. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Britta Kangas

Britta Kangas är dansare, koreograf och manusförfattare. Hon var tidigare del av SpinnUnga och har gått Dansutbildningen vid Balettakademin i Göteborg 2016-2018. Vid sidan om den egna scenkonstgruppen Fula jobbar hon även med sitt självständiga verk Mosquito nights, en dansteaterföreställning om att växa upp i Tornedalen. Britta har tidigare bl.a. arbetat med koreografen Benedikte Esperi, koreograferat för kortfilmer och var i augusti 2018 en av fyra residenskonstnärer i Dans i Blekinges satsning Blekinge Dansresidens.

 
Dansaren Aristide Rontini.

Aristide Rontini

Aristide inledde sin bana inom teater men har sedan rört sig mer mot dans och communitybaserat arbete. 2010 tog han examen vid Rotterdam Dance Academy och han har även utbildat sig i arbetsmetoder inom communitydans vid Mousikè i Bologna. Han har tidigare dansat för bl.a. Candoco Dance Company och var en av de medverkande dansarna inom EU-projektet Moving Beyond Inclusion. Aristide har koreograferat två egna föreställningar, genomfört communitydansprojekt och blev 2016 utvald till Vetrina della Giovane Danza d’autore, som är en italiensk plattform för lovande konstnärer.

 
Dansaren Adam Henriksson. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Adam Henriksson

Adam har tränat dans vid Kulturskolan i Partille och Särvux med inriktning dans på Folkuniversitetet på Balettakademin i Göteborg. Han är en del av det inkluderande dansprojektet SpinnUnga under ledning av Anna Emilsson och har bl.a. praktiserat för Danskompaniet Spinn och Share Music som dansare, workshopassistent och artist. Adam är en kreativ dansare, med stark scenisk närvaro. Vid sidan av dansen ägnar han sig även åt både musik- och bildskapande.

 
Dansaren Hannah Karlsson. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Hannah Karlsson

Hannah är utbildad på Balettakademien Göteborgs dansutbildning och arbetar som frilansande dansare i Göteborg. Under sin utbildning jobbade hon med ilDance i deras ungdomskompani ilYoung och sedan sin examen 2014 har hon arbetat med koreografer som Olof Persson, Gun Lund, Eva Ingemarsson, Rebecca Evanne m.fl. 2015 blev Hannah tilldelad Mölndal Rotaryklubbs kulturstipendium. Hannah dansade med SpinnUnga 2014-2015 och medverkar i Spinns verk Gård av träd.

 
Dansaren Aloun Marchal. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Aloun Marchal

Aloun är improvisatör, koreograf och dansare. Han är dubbelt baserad i Göteborg och Paris. Utbildad på SNDO, Högskolan för ny dansutveckling i Amsterdam 2006-2008. Aloun tilldelades andra pris av Dance Elargie under 2010, en koreografitävling anordnad av Théâtre de la Ville i Paris och Musée de la Danse i Rennes. Han har även tilldelats pris för sitt verk Gerro, minos and him. För Spinn har Aluon bl.a. skapat verket Trio tillsammans med dansarna Gilda Stillbäck och Emilia Wärff.

 
Anna Emilsson, dansare. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Anna Emilsson

Dansare, danskonstnär och pedagog utbildad på Gotlands Dansutbildningar och Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance. Anna har bland annat jobbat med Candoco Dance Company, The People Pile Arts Collective, Frauke Requardt, Alex Julyan, Gill Clarke, Benedikte Esperi och Eva Ingemarsson Dansproduktion. Inom sitt skapande ligger hennes fokus och hjärta i det inkluderande och i samarbeten mellan olika konstformer, där olika människor och konstformer möts, bl.a. genom de två egna konstellationerna Subtle Kraft Co. och hahmo. Anna är konstnärlig ledare för SpinnUnga och medverkar även i verket Kurvatur.

Medarbetare

Kompanivärd Tone Helly-Hansen. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Tone Helly-Hansen
Kompanivärd

Tone Helly-Hansen är utbildad skådespelare från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och har frilansat sedan 1985. Hon har jobbat på både större och mindre teatrar i Västsverige och har också jobbat mycket med TV och film. Våren 2017 började Tone arbeta som kompanivärd för Spinn.

 
Klas Grimberg. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Klas Grimberg

Klas Grimberg har sedan 1988 haft rollen som snickare, tekniker, inspicient och scenograf i produktioner med Utomjordiska Barockbolaget, Katarina Karlsson/Musik i Väst, Teater Bastard och E=mc2. Klas har jobbat med Spinn sedan starten 2010.

 
Johann Nordqvist, tekniker. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Johann Nordqvist

Johann Nordqvist är enligt sig själv: ”En glad skit, som gjort det mesta inom konst/kultursektorn genom åren. Har nog ingen specifik begåvning? Men varit verksam sedan 60-talet, mer exakt sedan kl. 14.23 den 27 maj 1961. Med Spinn är det ofta mycket teknik och annan logistik, ibland lite konstnärligt också. Men roligt är det fortfarande.”

 
Bild på konstnären Berith Stennabb. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Berith Stennabb

Berith Stennabb är konstnär med fokus på rumslig gestaltning, ljud och rörelse i gränsöverskridande samarbeten. Med nyfikenhet och öppenhet som största drivkraft skapas nya rumsliga landskap i olika material, uttryck och känsla. Tidigare arbetserfarenhet och mer info hittar ni på hennes hemsida. Berith har bl.a. gjort scenografi till Spinns verk Gård av träd.

Konstnärlig ledare

Veera Suvalo Grimberg, Konstnärlig ledare. Foto: SODA Casting/Daniel Bothén

Veera Suvalo Grimberg

Det arbete vi gör med Spinn resulterar i förändringar som danskonsten behöver. Nya kroppar på scener, och vägen dit med alla lärdomar och kompetens som samlats in och spridits. Danskompaniet Spinn är en förebild som gör att de kommande generationerna får uppleva en konstform där alla är lika värda.

Veera är initiativtagare till och konstnärlig ledare för Spinn. Hon har varit verksam som koreograf och dansare sedan 1995. Veera är utbildad dansare på Performing Arts School i Göteborg och har dessutom studerat danspedagogik. Bland Veeras egna verk märks bl.a. Hi-Hat Xpres 2012, The Dancing Excavators, The ground breaking ceremony (Sveriges paviljong, Världsutställningen i Shanghai) 2009 och Truckbalett 2007-2009. Mellan 2003-2004 arbetade Veera som Airis-konstnär (TILLT) och 2004-2007 som Stadskoreograf i Vara. Hon har också arbetat som dansare med koreografer som Gun Lund, Ismo-Pekka Heikinheimo och Eva Ingemarsson.

Min favoritbakelse är Runebergstårta som äts på Runebergsdagen den 5 februari i Finland. En perfekt kombination av mandel, punch, hallonsylt och kristyr. En liknande bakelse har jag inte smakat nån annanstans.

Spinnstudion

På Järntorget 7 i Göteborg ligger Spinnstudion, Göteborgs första tillgängliganpassade dansstudio, som är Danskompaniet Spinns hem sedan augusti 2016.

I Göteborg har det tidigare inte funnits en dansstudio som fyller kraven på fysisk tillgänglighet, något som är en absolut nödvändighet för Spinn. Vi har sedan starten varit hänvisade till att hyra in oss på diverse gym, privata dansskolor och kulturhus. En nödlösning som har inneburit många kompromisser. Att etablera en egen dansstudio handlar om att skapa en möjlighet för oss att utveckla vår verksamhet. Men det handlar även om att ge barn, unga och vuxna med olika funktionsvariationer möjlighet att ta del av dans och därigenom mötas på lika villkor; ett forum som tidigare saknats i Göteborg.

Arbetet med lokalen har gjorts av både oss i kompaniet och av en mängd frivilliga som har skänkt av både sin tid och sina pengar. Tillsammans har vi gjort verklighet av vår dröm om Göteborgs första tillgänglighetsanpassade dansstudio.

Praktisk information
Det finns en liten hiss och trappor från ingången vid Järntorget 7. Om du behöver en större hiss så finns den på andra sidan av huset på, Mellangatan 1 B. För dörrkod, kontakta Veera.

Den fria golvytan är 11,3 x 7,7 m, takhöjden är 3,3 m. Observera dock att det på många ställen hänger ventilation 40 cm ner från taket.

En röd dansmatta täcker det sviktande golvet.
Längs ena långsidan finns en spegelvägg som kan täckas med en grå draperifond. Inga balettstänger finns.
Studion är utrustad med ett PA (kabel med miniteleplugg finns), projektor och Wi-Fi.
10 st yogamattor finns att låna.
Utanför studion finns det ett pentry, även detta tillgängliganpassat, där det går bra att värma mat, koka kaffe etc.
Dusch finns och lokalerna är tillgänglighetsanpassade.

Klicka på länkarna nedan för bilder
Bild 1 – mot tillgänglig entré
Bild 2 – mot ingång från pentry
Bild 3 – mot pentry och Spinns kontor

Intresserad av att hyra studion?
Kontakta Veera Suvalo Grimberg, Konstnärlig ledare
Telefon +46 (0) 706 48 33 13
E-post veera@danskompanietspinn.se