Spinn ! Sveriges första
integrerade danskompani

Vem får ta plats på en scen?

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010.

Spinn har sin bas i Göteborg och har dansare från Sverige, Frankrike och England. Inspirationen till att arbeta med integrerad dans på en professionell nivå kommer bl.a. från Candoco Dance Company från London, som även gästspelat i Sverige vid ett par tillfällen.

Spinn vill vidareutveckla danskonsten med nya kroppar som utmanar de gamla stereotyperna och tar upp frågor som: vem får ta plats på en scen? Spinns aktuella föreställningar är Imagine, samproducerad av Danspoolen med koreografi av Gilda Stillbäck, och Hi-Hat Xpres, producerad av Share Music med koreografi av Veera Suvalo Grimberg.

För tillfället utvecklar Spinn även sitt eget ungdomskompani vid namn SpinnUnga i samarbete med Kultur i Väst samt skapar en kurs och en guide för assistenter i danssammanhang.