Spinn—Sveriges första
integrerade danskompani

Vem får ta plats på en scen?

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010.

Spinn har sin bas i Göteborg och har dansare från Sverige, Frankrike och England. Inspirationen till att arbeta med integrerad dans på en professionell nivå kommer bl.a. från Candoco Dance Company från London, som även gästspelat i Sverige vid ett par tillfällen.

Spinn vill vidareutveckla danskonsten med nya kroppar som utmanar de gamla stereotyperna och tar upp frågor som: vem får ta plats på en scen? Spinns aktuella föreställningar är Kurvatur, Enkel (simple), Trio och Hi-Hat Xpres, producerad av Share Music med koreografi av Veera Suvalo Grimberg. Just nu pågår repetitioner och utveckling av ett nytt verk tillsammans med koreografen Tanja Eloranta.

För tillfället utvecklar Spinn även sin verksamhet för barn och unga tillsammans med Studieförbundet Bilda Väst genom Arvsfondsprojketet SpinnVäxa/SpinnUnga. Projektet samverkar även med Kultur i Väst och Fryshuset Göteborg.

I samarbete med Kultur i Väst har vi även skapat en kurs och en guide för assistenter i danssammanhang.