Spinn—Sveriges första
integrerade danskompani

Vem får ta plats på en scen?

Föreställningsbild från verket TRIO med dansarna Gilda Stillbäck, Aloun Marchal och Emilia Wärff. Foto av Lars Dyrendom.

Spinn är Sveriges första integrerade danskompani, vilket innebär att det är ett kompani med professionella dansare både med och utan funktionsnedsättningar. Konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg bildade kompaniet i mars 2010. Vi är ett internationellt danskompani som har sin bas i Göteborg.

Spinn vill vidareutveckla danskonsten med nya kroppar som utmanar stereotyper och tar upp frågor som: Vem får ta plats på en scen? Inspirationen till att arbeta med integrerad dans på en professionell nivå kommer bl.a. från Candoco Dance Company från London, som även gästspelat i Sverige vid ett par tillfällen. Vi arbetar med kortare och längre scenproduktioner både i Sverige och internationellt. Danskompaniet arbetar även med workshops och seminarier. I vårt arbete möter vi förskolebarn, museiintendenter, personliga assistenter, politiker, studenter, danslärare och många många fler.

Spinns aktuella föreställningar är Kurvatur, Solo och Trio. Just nu pågår repetitioner och utveckling av ett nytt verk tillsammans med koreografen Tanja Eloranta.

Föreställningsbild från verket TRIO med dansarna Gilda Stillbäck, Aloun Marchal och Emilia Wärff. Foto av Lars Dyrendom.

För tillfället utvecklar Spinn även sin verksamhet för barn och unga tillsammans med Studieförbundet Bilda Väst genom Arvsfondsprojketet SpinnVäxa/SpinnUnga. Projektet samverkar även med Kultur i Väst, Göteborgsoperan, Danshögskolan och Twisted Feet.

I samarbete med Kultur i Väst har vi även skapat en kurs och en guide för assistenter i danssammanhang.