Bild från projektet Salamander 2014. Foto: Lars Dyrendom

Salamander

Salamander är ett pågående community performance-projekt skapat av den internationellt erkända koreografen och professorn Petra Küppers, ett projekt hon själv beskriver så här:

”Vi använder undervattensfotografering, torra performance-workshops, kreativt skrivande, lerarbete och video för att gå under ytan, hitta vår funktionshindrade skönhet som stiger från djupet, vattnets vilda estetik, deformerande oss själva genom elegant rubbad kontroll. Sedan maj 2013 har personer med funktionsnedsättningar och deras allierade världen över gett sig ut i bassänger och hav med oss, och vi flyter tillsammans, njuter av en komplicerad frihet, kamratskap och äventyr. Och vi ger oss till det tryck vattnet utövar på oss alla.”

Under 2014 var Petra Küppers residenskoreograf på Dansbyrån genom KID, Konstnärsnämndens Internationella Dansresidensprogram i Göteborg. Mellan den 4-9 augusti utvecklade hon projektet Salamander tillsammans med Danskompaniet Spinn och lördagen den 9 augusti var det en publik performance på Lilla Amundöns Handikappbad, där även publiken var välkommen att delta och uppleva verket antingen från land eller i vattnet.

Petra Küppers (Tyskland/USA) är professor på University of Michigan och kulturaktivist inom funktionshinder med en bakgrund inom handfast och praktisk forskning, särskilt inom community konst och performance. Genom sitt kompani, The Olimpia, gör hen projekt som utforskar och utmanar konsten i relation till funktionshinder, aktivism och erotik. Petra har gett ut ett stort antal böcker och arbetar över hela världen.

Bilder

Bild från Salamander på Lilla Amundöns Handikappbad. Foto: Lars Dyrendom
Bild från Salamander på Lilla Amundöns Handikappbad. Foto: Lars Dyrendom
Bild från Salamander på Lilla Amundöns Handikappbad. Foto: Lars Dyrendom

Information

Salamander ägde rum i Göteborg den 4-9 augusti 2014. Projektet var en del av koreografen Petra Küppers residens på Dansbyrån genom KID, Konstnärsnämndens Internationella Dansresidensprogram i Göteborg.

This site is registered on wpml.org as a development site.