Den här veckan vill vi belysa ett kalasbra nätverk som Spinn numera är del av, vid namn Universell Scenkonst. Nätverket startades för att öka kunskapsdelning kring tillgänglighetsfrågor inom scenkonsten, samt för att stötta och inspirera varandra. Det är ett regionalt nätverk som samlar en blandning av institution, kommun, förvaltning, fria grupper och andra initiativ på scenkonstområdet.

Vi tog ett snack med Malin Aghed från GöteborgsOperan, en av de drivande krafterna inom nätverket:

“Ingen förstod riktigt hur bra detta skulle kännas. Vi var några som kände ett behov att belysa tillgänglighetsfrågor inom scenkonsten av den enkla anledningen att vi tror att det blir bättre konst när alla kan vara med. Det är lätt, när vi pratar om tillgänglighetsfrågor, att hamna i något slags “synd om”-träsk. Det är inte det vi är ute efter här, utan vi tror alltså att kvalitén på själva konsten höjs när den kan utövas av och delas med fler.”

Namnet Universell Scenkonst är inspirerat av universell design. Det innebär att produkter, miljöer och tjänster ska kunna användas av alla i största möjliga utsträckning utan behov av speciell anpassning. Nätverkets mål är att skapa scenkonst som alla kan ta del av. Det innebär dels att skapa nytt – både föreställningar och annan verksamhet inspirerad av dessa tankar – samt att göra om befintliga föreställningar på ett sätt så att de passar fler.

“För egen del så upplever jag att det egentligen bara finns två grupper som inte har någon direkt plattform att uttala sig på; barn, samt de i “funkisvärlden” – personer som inte kan tala i radio, skriva en insändare eller ens vet om att det är något de skulle vilja göra. Vi måste hjälpas åt att ge dessa personer en plattform.”

Fler som är med i nätverket är Regionteater Väst, Dansakademin, Förvaltningen för kulturutveckling, Danskompaniet Spinn, Kulturskolan Göteborg, Scenkonstkollektiven Språng och Konstra och scenkonstkooperativet Big Wind.

“Inom nätverket arbetar vi utifrån en vänlig ton. Vänlig men bestämd, ska jag säga. Det finns många som är rädda att ens prata om sådana här frågor, rädda att säga fel saker eller använda fel termer. Det finns så många minor. Vi vill skapa en plats där en får göra fel, korrigera och utvecklas, istället för att dömas ut. Vi har en öppen dörr-policy – alla är välkomna att höra av sig för att veta mer eller ta del av nätverkets kunskaper.”

Är du nyfiken på Universell Scenkonst? Nyligen gästade nätverket kulturkonferensen Folk & Kultur med det digitala seminariet Universell scenkonst – hur vi skapar kulturella mötesplatser där alla inte bara är välkomna utan också väntade. Här nedan går att se både trailer samt det 35 minuter långa seminariet i sin helhet!

Klicka här för att se trailer!

Klicka här för att titta på seminariet i sin helhet!

På bilden ser vi fyra personer, tre kvinnor och en man, som sitter i grönblå fåtöljer i en halvcirkel framför en mörkblå tygbakgrund. På golvet ligger en beige matta. På mattan står två små runda träbord. I bakgrunden hänger en vit rektangulär vimpel med svart mönster på och på vardera sida om denna står två palmer.

This site is registered on wpml.org as a development site.