Skirtpower

Bild för föreställningen Skirtpower. Foto: Patrik Gunnar Helin

Skirtpower

Skirtpower är en studie kring förbjudna kroppar och förbjudna rörelser i kjol, om sexualitet och om makt.

En kjol är ett stycke tyg som bestämmer hur jag får och kan röra mig mot dig eller mot nån annan eller mot ingen alls. Flickkjol, pennkjol, kilt, bröllopsklänning. Kjoltyg. En plisserad kjol, ett höjt ögonbryn, en rynkad panna.

Du får gå på stan eller sova i kjol om du vill. Eller gråta, gå på allsång eller ligga med nån i kjol. Jag tycker det är helt ok. Du får vara en riktig man i kjol. Och bära din kropp som en våt och glänsande rustning. Jag tycker det är helt ok. Du får vara en bländvit maräng, i lager av böljande tyll och flor.

Jag ska vara din första förälskelse.

”Jag vill berätta om kjolen som tvetydig symbol för vårt samhälles syn på våra kroppar. Om regler för manligt, kvinnligt och uttryck för sexualitet. Om att kjolen genom historien varit ett plagg som kommunicerat maskulinitet och makt från faraoner, religiösa ledare, militär, kungar och rockikoner men där den idag är så tydligt kvinnligt kodad. Jag vill berätta om hur kjolen koreograferar våra kroppar men också vår blick på den som bär den. Om kjolens makt att ta plats, begränsa, blotta och dölja. Och lusten att få koreografera kjolen tillbaka.” – Carl Olof Berg, koreograf

Carl Olof Berg
Carl Olof arbetar med teman som maskulinitet och prestige. Han arbetar med röst, ögonkontakt, intimitet, sång och berättartradition som konstnärlig metod och tar ofta avstamp i genusteori, queeraktivism och feministisk teori. Som en del av sin koreografiska metod arbetar han med estetiska och fysiska praktiker från dans, teater, popkultur, opera och samtida konst.
www.carlolofberg.com

Lisen Rylander Löve
Lisen är en internationellt etablerad musiker och tonsättare från Göteborg, verksam inom jazz, elektronika och ljudkonst. Hon har utvecklat ett personligt sound där hon mixar akustiska instrument som saxofon och röst med live-elektronik och skapar sina egna unika ljudvärldar. Lisen har skrivit musiken till Skirtpower och medverkar även live i föreställningen.

Tove Berglund
Kostym och ljusdesign har skapats av Tove Berglund. Tove tog examen från Stockholms konstnärliga högskola 2013. Under de senaste tio åren har hon arbetat med kostym för dans, teater, opera och fotografi. I sitt arbete utforskar hon ofta konventionerna kring rådande hierarkier, kön och ”god smak”.
www.cargocollective.com/toveberglund

Matt Lambert
Maskerna som används i föreställningen är skapade av amerikanske konstnären Matt Lambert. Lambert har en masterexamen i metallsmide och en akademisk examen i psykologi, konsthistoria och amerikastudier. Lamberts arbeten tänjer på gränserna mellan hegemoniska indelningar och binära system, och kombinerar olika processer för att skapa hybrid- och fantasiformer som relaterar till kroppen.
www.mattlambertstudio.com

Information

Konstnärlig ledare
Veera Suvalo Grimberg
Koreografi
Carl Olof Berg
Dansare
Emilia Wärff
Izabell Makiela
Aristide Rontini
Musik
Lisen Rylander Löve
Ljusdesign och kostym
Tove Berglund
Masker
Matt Lambert
Foto
Patrik Gunnar Helin
Tekniker
Johann Nordqvist
Produktion
Producentbyrån

Kontakt
info@danskompanietspinn.se

Utbudsblad kommer snart!

Trailer

Bilder

Bild för föreställningen Skirtpower. Foto: Patrik Gunnar Helin
Bild för föreställningen Skirtpower. Foto: Patrik Gunnar Helin
Bild för föreställningen Skirtpower. Foto: Patrik Gunnar Helin