För ett par veckor sedan berättade vi om projektet Spark som vi är med i mellan 2019-2020. Under projektet kommer de tre festivalerna BewegGrund – Das Festival, Oriente Occidente Dance Festival och CODA Oslo International Dance Festival bjuda in scenkonstnärer med funktionsvariationer för att ta del av de olika festivalerna. Vi kommer även att genomföra konstnärliga labb.

Nästa vecka, den 4-8 september, äger det första av två Spark-labb rum i Rovereto, Italien. Det andra labbet äger rum i Västra Götaland under hösten 2020. Fokus för labbet i Rovereto är dramaturgi och dansare från sju europeiska länder kommer att arbeta under ledning av dramaturgen Roberto Fratini Serafide.

Vi bad Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg att dela med sig av några tankar kring att arbeta i den här sortens internationella sammanhang.

”Lab Sweden i Axevalla och Göteborg. Moving Beyond Inclusion Lab i Uddevalla och Rovereto. Och nu snart Spark Lab i Rovereto. Vi i Spinn gillar Labformatet för det innebär öppenhet och möjligheter. Dansare, koreografer och producenter möts, både på dansgolv och utanför. Spinn åker nu snart tillbaka till den italienska staden Rovereto. Den här gången är flera nya dansare är med på resan och troligtvis har de en stor upplevelse framför sig.

Under fem dagar kommer gruppen som består av dansare och koreografer från sju europeiska länder att fördjupa sig i ämnet dramaturgi. Dansfestivalen Oriente Occidente pågår samtidigt och föreställningarna erbjuder en gynnsam grund för reflektioner. Arbetet leds av Roberto Fratini Serafide, dramaturg och professor på Institut del Teatre i Barcelona. Det blir samtal och analyser om konstnärliga val, vilka ingångar och effekter dramaturgi har.

Själv ser jag också fram emot att fortsätta dialogen i nätverket som föddes under Kreativa Europa-projektet Moving Beyond Inclusion som vi var en del av mellan 2016-2018. Då som nu samlas även administratörer, producenter och konstnärliga ledare. Värdefulla kontakter har byggts upp under åren och projektet har betytt mycket för Spinns utveckling. Tillsammans med Producentbyrån fortsätter vi att lära oss mer om internationella samarbeten och bevittnar hur vår verksamhet förstärks och växer genom Spark.”

– Veera Suvalo Grimberg, konstnärlig ledare Danskompaniet Spinn

Bild från Regionteater Väst i Uddevalla. Foto: Patrik Gunnar Helin

This site is registered on wpml.org as a development site.