I slutet av juni avslutas EU-projektet Moving Beyond Inclusion som vi i Danskompaniet Spinn har varit en del av sedan 2016.

Projektet inleddes här i Västra Götaland i slutet av augusti och början av september 2016 och utgjordes av Lab Sweden, förlagt till Världskulturmuseet i Göteborg, och Uddevalla Choreographic Lab som ägde rum på Regionteater Väst och Bohusläns Museum i Uddevalla. Labben samlade deltagare från Kanada, Storbritannien, Italien, Tyskland, Schweiz, Frankrike, Grekland, Danmark och Sverige och under labb-veckan i Uddevalla arbetade dansarna med koreograferna Carl-Olof Berg, Fin Walker och Colette Sadler. Det var även här vi lärde känna både Carl Olof Berg och dansaren Aristide Rontini, något som senare ledde vidare till vår senaste föreställning Skirtpower.

Bild från Lab Sweden på Världskulturmuseet i Göteborg 2016. Foto: Patrik Gunnar Helin

Under projektets lopp har vi besökt Italien, Schweiz och England för att träffa de andra projektparterna. Vi har varit med på konstnärliga labb och gästspelat i Kroatien och Italien. Vi har själva presenterat en konstnärlig research i Spinnstudion i Göteborg, haft besök av de olika projektparterna, diskuterat, delat med oss, lärt oss och utvecklats.

Men vad har projektet betytt för de oss som har medverkat? Vi bad Spinns dansare Emilia Wärff att dela med sig kring sina tankar om Moving Beyond Inclusion.

”Vad händer bortom att vara inkluderad? Bortom att få vara del? I det här projektet har jag mött lockhåriga, enarmade, espressoälskare, kortväxta, jeansklädda, tvåbenta, skäggiga, rullstolsburna, glasögonbärare, enbenta, tågresenärer, kortklippta, njutningsmänniskor, bodybuilders, domare. Vi alla kommit dit i lusten att möta varandra. I rörelse, i dans, i liv. Alla kroppar, hur de hanterar sina kroppar med omvärlden, gör mig stark. Gör mig mindre rädd. Bildar mig. Gör att jag vill att alla ska få möta kroppsliga olikheter.” – Emilia Wärff

Bild från föreställningen Skirtpower. Foto: Chrisander Brun

Det som har varit unikt med Moving Beyond Inclusion är att det har låtit både den konstnärliga personalen – dansare, koreografer och konstnärliga ledare – och den administrativa personalen – producenter, kommunikatörer och projektledare – att mötas för att arbeta tillsammans och utvecklas.

”Att få träffa andra ledare i liknande verksamheter var precis vad jag behövde. Generositet och öppenhet har präglat projektet. Vi är inte konkurrenter utan har delat med oss av våra olika erfarenheter. Vi har pratat om konstnärliga val och visioner. Vi har berättat för varandra vad som tilltalar oss koreografiskt. Tillsammans har vi sett repetitioner och föreställningar och skaffat oss en gemensam plattform för reflektion.” – Veera Suvalo Grimberg

Bild på Veera Suvalo Grimberg från Lab Sweden 2016. Foto: Patrik Gunnar Helin

Moving Beyond Inclusion har varit ett tätt samarbete mellan oss på Spinn och Producentbyrån. Vi som har arbetat med projektet kompletterar varandra väl och vi vet att projektet har påverkat båda våra organisationers framtid mycket positivt.

Labben i Göteborg och i Uddevalla hösten 2016 genomfördes i samarbete mellan Quarantine, Göteborgs dans- och teaterfestival, Världskulturmuseet, Kultur i Väst, Bohusläns Museum, Uddevalla kommun och Regionteater Väst. Vi är otroligt glada att ha fått möjligheten att samla så många olika aktörer inom det här projektet för att gemensamt stärka dansen som konstform!

Nu gör vi oss redo för att avsluta Moving Beyond Inclusion. Men nätverket finns kvar, och det vi har lärt oss kommer vi att bära med oss så länge vi lever.

Läs mer om Moving Beyond Inclusion här.

This site is registered on wpml.org as a development site.