Just nu befinner vi oss i norra Italien i en liten stad som heter Rovereto, ungefär 7 mil norr om Verona. Anledningen till att vi är i Rovereto är för att vi ska delta i Rovereto Choreographic Lab som är en del av EU-projektet Moving Beyond Inclusion. Projektet inleddes under hösten 2016 med det labb som vi själva arrangerade i Uddevalla.

Med Moving Beyond Inclusion vill vi visa på mångfald och skapa lika möjligheter för alla att utöva danskonst. För vi tror på och kämpar för allas rätt att få uttrycka sig konstnärligt, oavsett fysiska, mentala eller andra hinder. Projektet handlar om att skapa ett stödjande nätverk av kompanier, artister och programläggare och att på sikt bredda den europeiska arbetskraften och de konstnärliga verken. I grund och botten vill vi utveckla den professionella danskonsten både vad gäller dansare, koreografer och publik.

Bild från Rovereto Choreographic Lab i Rovereto, september 2017. Foto: Dag Rosenqvist

För oss i Spinn handlar det om rätten att uttrycka sig konstnärligt och att få skapa konst av hög kvalitet. Men det finns också ett demokratiskt perspektiv: vi kan inte ha ett samhälle som stänger ute människor bara på grund av att de har en funktionsvariation. Om det inte finns rätt verktyg för att ”ta hand” om vissa människor och deras unika behov, så får vi väl helt enkelt skapa nya verktyg?

Joanne Lyons, som arbetar för Candoco Dance Company
som är lead part för projektet har skrivit en mycket fin artikel om vad det är vi gör inom ramarna för det här projektet och varför. Artikeln i sin helhet hittar ni här.

Här kan ni dessutom se en kortare film om Moving Beyond Inclusion som spelades in i samband med Uddevalla Choreographic Lab i Uddevalla hösten 2016.

Läs mer om Moving Beyond Inclusion och vad som är på gång här.

This site is registered on wpml.org as a development site.